Prospektering

Hur hittar du rätt kunder och hur fyller du på med dessa för att få in ”nya pengar” för att klara månadens budget? Ett medel är självklart genom att använda dig av en smart process för din prospektering! Även om vi vårdar våra befintliga kunder som aldrig förr och ser till att öka dessa så jobbar vi som säljare! Vi vill inte förvalta pengar utan vill vill öka våra befintliga kunders ”spending” och samtidigt fylla på med nya pengar! Tänkt vad många potentiella kunder det finns där ute som inte har en aning om hur mycket nytta de skulle ha av era produkter och tjänster!

Vi vet att det finns ett otroligt starkt samband mellan många kundkontakter och hög försäljning! Fyll på med rätt kunder från början och börja bearbeta dessa med ert brinnande engagemang och kunskap så kommer försäljningen efterhand.

Ta dig en funderare och skriv ner vilka kunder som är mest attraktiva för dig att få in. Bransch, geografiskt område, storlek på företaget, finns behovet av produkten/tjänsten, har de resurserna som krävs för att köpa din produkt/tjänst, etc. Därefter läser ni på och tar reda på vad som finns att veta för att sedan visa kunderna att ni är pålästa och att ni vet vad ni pratar om. Med ett genuint intresse för kunder och lösningar på deras problem kommer man långt och sticker även ut i mängden av säljare!

Om ni har sålt in era lösningar till t.ex. ett antal matvarubutiker som är otroligt nöjda, varför inte fråga dessa om referenskunder i ett annat område som inte konkurrerar med dem? Det är även en skön känsla när vi vet att produkten fungerar väl just för ett utvalt kundsegment och där kan vi med stor fördel överföra vår personliga övertygelse på kunden. Att använda sitt egna nätverk är också en bra idé, vilka kontakter har ni på LinkedIn som skulle kunna fungera som en ingång?

Sammanfattningsvis så ha i åtanke:

1. Högt antal kundkontakter ökar chanserna dramatiskt till hög försäljning!

2. Dina nöjda kunder är de bästa ambassadörerna för dina produkter/tjänster, använd dem till din framgång!

3. Se till att ha en bra insyn i branschen som du bearbetar, var påläst så vinner du kundens förtroende snabbt!

4. Anpassa ditt erbjudande till bransch och kund så kunden upplever att erbjudandet är relevant för dem för att öka chanserna till att boka in ett första möte för att därefter stänga affären!

Har ni andra tips på smarta sätt att prospektera? Diskutera på våra sidor på Facebook/LinkedIn/Instagram.

Lycka till!