Hur undviker vi säljsvackor?

Det finns många paralleller för säljare och idrottare när det kommer till mentala utmaningar. Toppidrottare är väl medvetna om att den mentala delen är otroligt viktig och arbetar frekvent med denna för att kunna prestera på elitnivå. Inom säljyrket finns det höga krav att vi ska prestera ständigt med ambitionen att nå minst budget varje månad och år.

Vi ska prestera när vi fyller våra kalendrar med nya kundmöten. När vi går in på våra kundmöten och träffar viktiga kunder. När vi kontaktar dessa igen för att följa upp offerter som vi har skickat över. När vi ska förnya existerande kunders medverkan. Detta är bara några exempel på när vi tar ett djupt andetag, sträcker på oss och laddar energi för att påverka kunden att köpa våra tjänster/produkter. Alla dessa moment utgör delprestationer för att vi ska nå våra mål och därför är det extra viktigt att vi har den mentala delen på plats i alla dessa moment! I dessa stunder behöver vi sätta på oss ”säljrocken” och påverka våra kunder som aldrig förr för att de ska fatta välgrundade beslut! 

Det är inte svårt att arbeta som säljare när det går bra. När pengarna kommer in som de ska och vi når vår budget månad efter månad så är det världens roligaste och enklaste jobb! Vi tjänar bra med pengar och livet leker! Det intressanta är däremot hur vi tacklar situationer när allt inte går som vi har planerat. Alla säljare genomgår svackor emellanåt och det stora tricket är att hålla en hög lägstanivå (och såklart en hög högstanivå!). 

Hur gör vi då för att peppa upp oss när det känns motigt? Alla människor fungerar såklart på olika sätt men det vanligaste misstaget är att dra ner på tempot när det går tungt. Tappar vi aktivitet så träffar vi inte lika många kunder, skickar inte ut lika många offerter och därmed har vi inte lika många affärer att stänga. Därför är det viktigt att istället öka tempot i detta läget! Boka ännu fler möten, åk ut och träffa ännu fler kunder och skicka ut ännu fler offerter när ni känner att allt inte går er väg för tillfället. Då ökar ni upp era chanser rejält att vända trenden vilket vi såklart vill göra så fort som möjligt! 

Andra tips att ha i åtanke är att fundera ut och skriv en lista på saker som gör att ni mår bra. Kanske mår ni bra av att släppa jobbet för en stund/dag/helg och bara umgås med era nära och kära och fylla på med energi? Att vara ute i den vackra naturen? Att lyssna på er favoritmusik? Att gå en runda på stan, shoppa något fint. Unna er en lyxig middag? Allt som ni gör som får er att må bra kommer att hjälpa er! Det kan även vara skönt att prata med erfarna kollegor om hur de hanterar dessa situationer på bästa sätt för att hämta inspiration. Som sagt, alla har varit där och det bästa är om vi kan hjälpa och stötta varandra längs med vägen! Självklart finns det även en chef där det ligger i dennes intresse att ni fungerar bra på jobbet. Lyft situationen med chefen och ta fram en ”actionplan” för hur du och ni tillsammans på bästa sätt löser utmaningen.

Har ni fler tips på hur ni tar er ur säljsvackor? Diskutera gärna på våra sidor på LinkedIn/Facebook/Instagram.

Vi tror på er!!